YGS NEDİR?



Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS), lise son sınıf ve lise mezunu olan öğrencilerin girmiş oldukları iki aşamalı üniversiteye giriş sınavlarından birincisidir. 2010 yılından itibaren ÖSYM, bu sisteme geçiş yapmıştır. Öğrenciler bu sınavda barajı geçerek ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girmeye hak kazanırlar. YGS, üniversiteye giriş puanının %40’lık kısmını oluşturur. Ayrıca öğrenciler sadece YGS puanlarıyla LYS sınavına girmeden 2 yıllık veya bazı 4 yıllık bölümlere yerleşebilirler.
YGS, Mart veya Nisan ayında tek sınav şeklinde uygulanır. Öğrencilere 160 soru yöneltilir ve 160 dakika süre tanınır. Bu sorular 40 Türkçe, 40 Matematik, 40 Sosyal Bilimler ve 40 Fen Bilimleri şeklindedir. Türkçe sorularından yaklaşık 30 tanesi öğrencilerin paragraf bilgisini, kalan sorular ise dil bilgisini ölçmeye yöneliktir. Matematik bölümündeki 40 sorudan 28’i Matematik, 12’si ise Geometri konularını içermektedir. Sosyal Bilimler testinde 15 Tarih, 12 Coğrafya, 8 Felsefe, 5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorusu yöneltilmektedir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan öğrenciler o sorular yerine ek olarak verilen 5 Felsefe sorusunu çözmekle yükümlüdürler. Fen Bilimleri testindeki sorulardan 14 tanesi Fizik, 13’er tanesi ise Kimya ve Biyoloji derslerini kapsar.
     Bu sınavda öğrenciler genellikle 9.sınıf konularından sorumludurlar. Her soru 5 şıktan oluşmaktadır ve 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Sınav sonunda 140 puan elde eden öğrenciler 2 yıllık bölümleri ve açıköğretim fakültelerindeki  4 yıllık ve 2 yıllık bölümleri tercih edebilirler (İngilizce öğretmenliği hariç). 180 ve üzeri puan alan öğrenciler LYS’ye girme hakkı elde ederler ve YGS ile girilen 4 yıllık bölümleri tercih edebilirler. 
GERİ DÖN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder